به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام والمسلمین محسن قرائتی، رییس ستاد اقامه نماز کشور در نخستین همایش گسترش اخلاق اسلامی با اشاره به سوگند یاد کردن خداوند در سور گفت: علیرغم آنکه تعداد قسمهای خداوند در سورههای مختلف متفاوت است تنها در سوره ضحی 11 مرتبه سوگند یاد کرده و محور همه چیز را اخلاق معرفی میکند.
وی با بیان این مطلب که ما هنوز به این باور که کلید همه مشکلات اخلاق است، نرسیدهایم، اظهار کرد: خداوند در قرآن اخلاق را شرط اصلی رستگاری معرفی میکند. اگرچه واژه فلاح 40 مرتبه در قرآن آمده اما همواره با احتمال همراه بوده جز دو نکته، یکی ایمان و دیگری اخلاق، البته اخلاق تهذیب و درس نیست بلکه عمل است.
حجتالاسلام قرائتی در صدر قرار دادن قرآن را زمینهساز جریان یافتن اخلاق در جامعه دانست و تصریح کرد: اگر این مهم رخ ندهد حتی علمای ما نیز بداخلاق میشوند. اگر دانشگاه ما بدون قرآن و نهجالبلاغه باشد نمیتواند در مسیر اخلاق حرکت کند.
مفسر قرآن با بیان این مطلب که ما نباید از شاگردی کردن و تعلم عار داشته باشیم، عنوان کرد: اخلاق به فلسفه نیاز ندارد، همین که ما درگیر خودمان نباشیم کافی است و بهترین الگو در این مسیر سیره پیامبر اکرم و ائمه (ع) است.
وی مسئولان را رأس هرم اخلاق در جامعه معرفی کرد و افزود: اینکه مسئولان و سردمداران در شب انتخابات در تریبونهای رسانهای یکدیگر را خراب کنند عین بداخلاقی است و رفتار آنها منجر به رواج بداخلاقی میشود. باید توجه داشت که اگر امام اخلاق داشت مأموم نیز به اخلاق آراسته میشود.
حجتالاسلام قرائتی اخلاق را نادیده گرفتن خود خواند و بیان کرد: خداوند برای قیامت تنها دو سوگند یاد کرده اما برای اخلاق در مصحف شریف 11 مرتبه سوگند خورده است و این مهم نشان میدهد که آدمی به سختی به اخلاق و نقش راهگشای آن ایمان و باور میآورد.
وی با اشاره به تکبر ورزیدن ابلیس علیرغم اعتقاد به توحید، نبوت و معاد به دلیل بداخلاقی ابراز کرد: اینکه ما بعد از 32 سال از پیروزی انقلاب اسلامی یک نفر را نداریم که دوره تفسیر خوانده باشد و یا اینکه قرآن و نهجالبلاغه در دانشگاههای ما جایی ندارد یعنی اخلاق رواج نیافته است.
حجتالاسلام قرائتی با مقایسه نظام تعلیم و تربیت در نگاه اسلام با آنچه در محیطهای دانشگاهی مطرح است، تأکید کرد: نگاه محیطهای دانشگاهی به اخلاق به ابعادی همچون لقمه حرام و تأثیر سوء اخلاقی آن توجه ندارد، در حالی که بنا بر مکتب اهل بیت (ع) لقمه شبههناک تأثیرات سوء بر اخلاق بر جای میگذارد.
مؤلف تفسیر نور با اشاره به آیات قرآن انسان را آگاه بر نفس خود دانست و ادامه داد: ریشه اخلاق در قرآن توحید است. اگر در القاب انسان حتی یک درصد از عزت نهفته بود خداوند دروغگو میشد، در حالی که بنا بر تصریح آیات الهی تمامی عزتها متعلق به خدا است.
وی با اشاره به تجربه کشورهای پست منطقه که میکوشیدند با اتصال به آمریکا برای خود کسب عزت کنند، تصریح کرد: این تلاش نتیجهاش چه شد، مانند کسانی چون صدام و حسنی مبارک، از این رو از ترس روزی و از دست دادن موقعیت حرف حق را کتمان نکنیم که اگر چنین کنید توحید در شما ضعیف است.
حجتالاسلام قرائتی با بیان این مطلب که اخلاق در ایمان ریشه دارد، اظهار کرد: اگر باور کنیم که عزت از آن خداست دیگر برای کسب آن مستمسک دیگران نمیشویم. باید بدانیم اخلاق به کتاب نیاز ندارد اگر ما تنها نمازمان را صحیح بخوانیم معضلات اخلاقی در جامعه حل میشود.
وی آیات و روایات را بهترین مبین اخلاق خواند و خاطرنشان کرد: مشکل امروز ما مهجوریت قرآن و نهجالبلاغه و قرار دادن حب دنیا در رأس امور است، در حالی که فایدهای برای ما ندارد، ما درگیر غرب و شرق نیستیم بلکه درگیر خودمان هستیم.
شایان ذکر است، نخستین همایش گسترش اخلاق اسلامی با حضور رییس ستاد اقامه نماز کشور، نماینده ولیفقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه و جمعی از شخصیتهای مذهبی- فرهنگی امروز یکشنبه 9 بهمن در سالن اجتماعات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در حال برگزاری است.
پایان پیام/
نظر شما