به گزارش خبرگزاری شبستان، پژوهشکده پولی و بانکی گزارش سیاستی «بررسی ابعاد فقهی و حقوقی بهکارگیری قراردادهای هوشمند در نظام مالی ایران» را به قلم رسول خوانساری و وهاب قلیچ منتشر کرد.
در خلاصه این گزارش میخوانیم:
«قرارداد هوشمند ازجمله تحولات فناورانه در عصر جاری است که در حال دگرگونسازی فرایندهای صنعت و کسبوکار است. با ظهور فنّاوری بلاکچین، قراردادهای هوشمند شکلی تازه بهخود گرفته و امکان اجرای شرایط قرارداد بهصورت خودکار و بدون مداخله شخص ثالث را فراهم ساخته است. ازاینرو، قراردادهای هوشمند میتواند موجب افزایش سرعت فرایندها، صرفهجویی در هزینهها، ارتقای شفافیت، افزایش کارایی
فرایندهای کسبوکار، و کاهش ریسکهای احتمالی شود. امروزه صنعت بانکداری، بیمه، املاک و مستغلات، سلامت، و بسیاری از صنایع دیگر در حال حرکت بهسمت استفاده بیشتر از قراردادهای هوشمند و بهرهمندی از مزایای آن هستند. باوجوداینکه قراردادهای هوشمند موجی جدید از نوآوری در فرایندهای کسبوکار پدید آورده است، برخی چالشها نیز پیشِروی توسعه آن وجود دارد.
در گزارش حاضر، نخست ماهیت، ویژگیهای اصلی، و پیشینه قرارداد هوشمند تبیین شده و سپس کاربردهای آن بهویژه در صنعت مالی موردبررسی قرار گرفته است. در ادامهٔ گزارش، فرایند کلی اجرای قرارداد هوشمند معرفی و پسازآن مزایا و نیز چالشهای عمومی مربوط به آن تشریح شده است. پس از معرفی قراردادهای هوشمند، ضمن بررسی جایگاه این پدیده در نظام حقوقی کشور، ابعاد فقهی و حقوقی آن تحلیل و مهمترین چالشهای فقهی و حقوقی در این رابطه مطرح شده است. ازاینرو، پرسش اصلی پژوهش آن است که مهمترین ابعاد فقهی و حقوقی در مورد قراردادهای هوشمند و چالشهای مربوط به آن کدام است. روش پژوهش مورداستفاده برای پاسخگویی به این پرسش، روش توصیفی تحلیلی و استفاده از نظرهای خبرگان بوده است. امکان انجام دادن نظارت شرعی، نظام مسئولیت و ضمانت اجرا در مواقع نقض تعهدات قراردادهای هوشمند، تعدیل قراردادی در قراردادهای هوشمند و نظام مسئولیت و ضمانت خطا و اشتباه در قراردادهای هوشمند ازجمله چالشهای فقهی و حقوقی در زمینه قراردادهای هوشمند بهشمار میآید. »
علاقمندان میتوانند این گزارش سیاستی را از این نشانی دریافت نمایند.
نظر شما