به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، محمد میر صالحی، مشاور میراثی اداره کل میراث فرهنگی گیلان، در جمع اعضای شورای شهر گفت: از دهه 70 تلاش مستمری در شناسایی، تملک و تغییر کاربری خانه های تاریخی گیلان در اداره کل میراث فرهنگی آغاز شد اما به دلیل کمبود اعتبارات و عدم شناخت مالکین بر ضرورت حفظ هویت فرهنگی و دست آوردهای معماری و هنری گذشتگان، بسیاری از بناهایی که شناسایی شده بود، امروزه وجود ندارند و در احیای بافت فرسوده از بین رفتهاند.
مشاور میراثی کمیسیون فرهنگی شورا با اشاره به خانه مشروطیت در گیلان، افزود: خانه ای که حوادث تاریخی کشور در آن رقم خورده است؛ متأسفانه هم اکنون تخریب شده و بیم آن میرود که دیگر خانههایی که در تاریخ این مرز و بوم نقش داشتهاند، روبه فراموشی روند.
وی تاکید کرد: متأسفانه دادن تسهیلات برای نوسازی بافت فرسوده، روند شتاب زده تخریب خانه های میراثی را در پی داشت، در صورتی که هر خانه و معبر قدیمی الزاماً فرسوده نیست و تملک و خریداری و احیای این خانهها، علاوه بر رونق بخشیدن صنعت گردشگری گیلان، منافع اقتصادی دیگری را نیز با تغییر کاربری آنها در پی دارد.
مشاور میراثی کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورا، افزود: متأسفانه بسیاری از مردم استان به خصوص نسل جوان با معماری خاص جنوب دریای کاسپین آشنا نیستند و معماری خود را با شهرهایی مثل قزوین، یزد، کاشان و غیره مقایسه میکنند در حالی که شرایط جغرافیای متفاوت و رطوبت زیاد هوا معماری خاصی را میطلبد که تنها از عهده استادکاران و معماران این استان ساخته که کوله باری از سالها تلاش و تجربه را در دستان خود دارند.
وی با اشاره به پراکندگی بناها در استان گیلان، گفت: عمدهترین ویژگی معماری گیلان، گسستگی در بناهاست و مانند شهرهای مرکزی و جنوبی فلات ایران که عمارت ها در یک اجتماع و به هم پیوسته ساخته میشد، نیست.
وی با اشاره به تغییر کاربری خانه میراثی مفخم در محل ساغری سازان، که بیش از یک هزار متر زیربنا دارد، افزود: خوشبختانه ملکی که زمانی مسکونی بود؛ تبدیل به خانه فرهنگ گیلان شده و هم اکنون به شهروندان خدمات فرهنگی ارائه میدهد.
میر صالحی با اشاره به دیگر خانه های میراثی رشت و حمامهای تاریخی از جمله حمام حاج آقا بزرگ که بیم تخریب آن میرود، از ریاست شورا خواست در تملک، بازسازی و احیای خانه های میراثی بیش از گذشته اداره کل میراث فرهنگی را یاری رسانند و با تغییر کاربری این مکانها، مرکز مطالعات رشت شناسی، مجمع صنفی هنرمندان و اندیشمندان و موزه رشت را تقویت کنند.
محمد عاقل منش، عضو فرهنگی اجتماعی شورای شهر نیز از تلاش شورا برای احیای مرمت بافتهای تاریخی خبر داد.
عاقل منش گفت: از ابتدای آغاز به کار شوراها، عزم جدی برای نگهداری و احیای خانه های میراثی رشت صورت گرفته و نگهداری از مجموعه های تحت اختیار شهرداری و خرید و مرمت دو خانه میراثی ( خانه میرزا کوچک خان جنگلی و خانه اولین شهردار رشت) در کارنامه کاری شورای شهر رشت است و اعضای شورا مصمم هستند در حد توان این حرکت فرهنگی را ادامه دهد.
پایان پیام/
نظر شما