عدم شناخت درست مسلمانان، از مظلومیتهای پیامبر است

مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، گفت: یکی از مظلومیتهای پیامبر خاتم این است که ما مسلمانان شناخت درستی از پیامبر نداریم.

خبرگزاری شبستان //قم

اشاره:

پیامبر اکرم(ص) پس از بیست و سه سال دعوت و مجاهدت و ابلاغ پیام الهی و پس از فراز و نشیبهای فراوان در راه انجام رسالت بزرگ خویش، سرانجام در روز دوشنبه، بیست و هشتم ماه صفر یازدهم هجرت پس از چهارده روز بیماری و کسالت، رحلت فرمودند و در هجره مسکونی خویش در جوار مسجدی که تأسیس کرده بود، به خاک سپرده شد.
علی(ع)پیکر مطهر پیامبر(ص) را غسل داد و کفن کرد، چون پیامبر(ص) سفارش کرده بود که نزدیکترین کس مرا غسل خواهد داد و این شخص جز علی کسی نیست. سپس چهره آن حضرت را گشود در حالی که سیلاب اشک از دیدگانش جاری بود. فرمود: «پدر و مادرم فدایت ای رسول خدا(ص) با رحلت تو رشته نبوت و وحی الهی و اخبار آسمانها قطع گردید... اگر ما را به صبر و شکیبایی امر نمی کردید، آنقدر گریه میکردم که سرچشمه اشک را می خشکانید."

گفتگویی را با حجت الاسلام والمسلمین محمد صادق یوسفی مقدم، مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم انجام داده و ابعاد شخصیتی پیامبر اکرم(ص) را مورد بحث و گفتگو قرار داده ایم:


جناب آقای یوسفی مقدم! چرا شریعت پیامبر جامع ترین شریعتهاست؟

برخی فضایل پیامبر مربوط به آموزه های پیامبر گرامی اسلام است و جامعیت شریعت پیامبر از دیگر مسایل است، هیچ پیامبری از پیامبران الهی این جامعیت را ندارند و شریعتهای گذشته متخص به زمانهای خود هستند اما شریعت پیامبر به آیندگان نیز اختصاص دارد، دستورالعملهای قرآنی جامع است که بر همه نیازهای انسانی فردی و اجتماعی پاسخگوست.
انبیای الهی دارای رسالتهای گوناگون بودند، برخی برای قوم خود و برخی برای تمام اقوام تا آمدن شریعت بعدی رسالت داشتند، اما رسالت پیامبر جهان شمول است، یعنی وقتی شریعت پیامبر خاتم آمد برای همه زمانها و مکانها و همه اقوام و همه انسانهاست که بعد از آن شریعت دیگری نمی آید و بر همین اساس خاتم پیامبر خاتمیت تامه است.


چرا خاتم پیامبران را اشرف مخلوقات عنوان می کنند؟
خداوند انسان را آفرید و به آفرینش انسان به خودش آفرین گفت:"وتبارک الله احسن الخالقین". انسان اشرف موجودات عالم است و براساس نص آیات قرآنی، خداوند همه این عالم را برای انسان آفریده است و انسان را خلیفه خودش در زمین قرار داده و کرامت خلیفه الهی را به انسان عطا کرده است.
تفاوت رتبه در میان انسانها فراوان است، انسانهایی که در مسیر اعتلا و کمال قرار دارند و جایگاه انسانی خود را درک کرده اند درای مدارک گوناگونی هستند که باز در بین انسانها انبیا و امامان معصوم اشرف مخلوفات هستند و در بین انبیاء نیز پیامبر، خاتم اشرف همه انسانهاست.
پیامبر گرامی اسلام از نظر شخصیتی آنقدر مقام بالایی دارند که اگر پیامبر نبود خداوند چرخ زمین و آسمان را نمی آفرید.


از برجسته ترین ویژگیهای پیامبر چه بود؟
برجستگی پیامبر، خلق عظیم است، خدای متعال خودش پیامبر را تربیت کرده و به احسن وجه هم تأدیب کرده است و بعد می فرماید که تو دارای خلق عظیم هستی و این یکی از فضایل بزرگ پیامبر اسلام است که کسی هم ردیف پیامبر اکرم(ص) نیست و پیامبر در قله کرامات بشری قرار دارد.
یکی دیگر از فضایل پیامبر اکرم(ص) این است که پیامبر نخستین مسلمان است، اگر اسلام به معنای این باشد که انسان در مقام تسلیم آنقدر خود را تسلیم خدا ببیند که در قله فضیلت تسلیم قرار داشته باشد پیامبر، اول مقام تسلیم را به دست دارد.


شما با این نظر من موافق هستید که پیامبر خاتم، در جوامع اسلامی مظلوم به نظر می رسند، نظر شما چیست؟
یکی از مظلومیتهای پیامبر خاتم این است که ما مسلمانان شناخت درستی از پیامبر نداریم، امیرالمومنین(ع) با همه عظمتی که دارد می فرماید: من یکی از بندگان خاتم انبیاء هستم" پس ایشان در چه قله ای قرار دارد که امیرالمومنین این چنین یاد می کند.
اینها بیانگر این است که ما درست نتوانستیم پیامبر اکرم را بشناسیم، لازم است در زمینه شخصیت پیامبر اکرم(ص) تحقیق و تبلیغ مناسب صورت بگیرد که اگر بتوانیم با پیامبر، درست آشنا بشویم با اسلام درست آشنا شدیم.
زندگی پیامبر یعنی اسلام، آشنایی با آغاز و پایان زندگی پیامبر یعنی آشنایی با کل معارف قرآن و تاریخ پیدایش اسلام و تاریخ پیدایش حکومت اسلامی و مدینه فاضله اسلامی که پیامبر چه کرد که در مدت کوتاهی که انسانها به جان هم می افتادند و ترحمی به یکدیگر نمی کردند، انسانهای فرهیخته ای درست کرد و امروز از مدینه پیامبر به عنوان مدینه فاضله یاد می شود.


بستن خرافات به پیامبر یکی دیگر از مظلومیتهای پیامبر است، برای مبارزه با این خرافات چه باید کرد؟

پیامبر آنقدر بزرگ است که نیازی به این خرافات ندارد، بسیاری از این خرافات را طرفداران برخی فرقه ها به وجود آوردند و اتهاماتی به پیامبر زدند و مسایلی مطرح کردند که در شأن پیامبر نیست.
بهترین کاری که می توان کرد تببین چهره پیامبر اسلام در ابعاد مختلف است، ترسیم شخصیتی که ادب خداوند متعال باعث تربیت او شده است، این می تواند قله کمال را به بشریت نشان دهد، چرا که پیامبر اسوه بشریت است.


اگر اجازه بدهید، در بخش پایان گفتگو درباره استفاده پیامبر از ظرفیتهای مساجد صحبت کنیم، چیزی که ما امروز کمتر به آن پرداخته ایم، چه مسایلی باعث شده که از پتانسیلهای متنوع و گوناگون مسجد این سنگر اسلام غافل شویم؟
ریشه اصلی این مساله این است که ما بسیاری از چیزها را عبادت نمی دانیم، نگاه اسلام به عبادت نگاهی نیست که در مسیحیت وجود دارد،چرا که در مسیحیت حضور در کلیسا و اعمال خاص به عنوان عبادت دیده می شود، اما در اسلام هر کاری که انسان در جهت ارتقای جامعه بشری یا تهذیب خود انجام می دهد عبادت محسوب می شود.
ما وقتی عبادت را قلمروی وسیع تر از نماز و روزه دانستیم، مسجد برای ما مفهوم دیگری پیدا می کند، مسجد محل رتق و فتق اموری می شود که انسان را به خدا نزدیک می کند حالا این امور می تواند سیاسی باشد یا عبادی.
ما خودمان برداشتمان از مسجد متاثر از رفتاری است که مسلمانان در گذشته نسبت به مسجد داشتند پس از دوره ای که حاکمیت از مسلمانان گرفته شد و تنها به احکام عبادی توجه کردند، مسجد از آن حالت اجتماعی بودن خارج و به مرکزی برای عبادت فردی تبدیل شد.


خب، چه باید کرد تا این نگاهمان تغییر کند تا طبق سنت پیامبر، از ظرفیتهای مسجد به نحو احسن استفاده کنیم؟
باید نگاهمان را به مسجد عوض کنیم، مسجد محلی است که وقتی جوانان حضور پیدا می کنند می توانند درباره همه مسایل صحبت و همفکری و تصمیم گیری کنند. حضرت علی(ع) در مسجد حد، جاری می کردند، قضاوت می کردند، مسلمانان از مسجد، بسیج عمومی برای دفاع از اسلام تشکیل می دادند، این واقعیتهایی که در طول تاریخ برای مساجد بوده است، باید به مساجد بگردانیم.

جنبه های اجتماعی مساجد باید احیا شود و مساجد واقعیت خود را پیدا کنند، اینکه مسجد تنها مرکز فعالیتهای عبادی فردی باشد، با این نگاه نمی توانیم در مسجد تحول ایجاد کنیم.


پایان پیام/


 

کد خبر 101035

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha