محمد حسین جعفریان، شاعر معاصر با بیان این نکته که پیروزی انقلاب تاثیر بسیاری برادبیات گذاشت به خبرنگار شبستان، گفت: قبل از انقلاب این تصوربه وجود آمده بود که شعرسپید ویژه نحله های روشنفکری است ونوعی شعر غامض و پیچیده است که شعرا با بهره گیری ازآن برای شاعران شعرمی سرایند.
وی افزود: با پیروزی انقلاب اتفاقی افتاد وآن این بود که برخی از شاعران این قالب شعری را به خدمت گرفتند و آن را از لیست اختصاصی روشنفکران بیرون آوردند از جمله این شاعران کسانی مانند سیدحسن حسینی، سلمان هراتی، قیصرامین پور و بعدها علیرضا قزوه بودند که اشعاری را سرودند که توده های عظیمی از مردم را به خود جلب کرد.
وی ادامه داد: چنانکه قیصرامین پور درشعر «می خواستم شعری برای جنگ بگویم» علیرضا قزوه با «شعرمولا ویلا نداشت» با اقبال عمومی بسیاری مواجه شدند و نامی ماندگار ازخود بجا گذاشتند و این در حالی است که قبل از انقلاب نمونه های مشابه این اشعار را نداریم که شاعری با چنین اقبال عمومی گسترده ای مواجه شود.
جعفریان تصریح کرد: امروز در شعر سپید نسل جوان متاسفانه همان پیچیدگی ها و دشواری گویی های دوره قبل ازانقلاب به چشم می خورد و اقبال عمومی برای این گروه در درجه دوم قراردارد و شعر سپید در حال تبعید شدن به سوی انزواست.
وی با اشاره به آثار شاعرانی چون سلمان هراتی و قیصرامین پورعنوان کرد: این شاعران با بهره گیری از شعر سپید، اشعاری را که خلق می کردند بر اساس نیاز جامعه بود و از این رو مردم نیز با تمام وجود منتظر شنیدن این اشعار بودند به عبارتی شاعران قبل از انقلاب بر اساس تصورات ذهنی خود و با پرداختن به موضوعات عادی زندگی مردم شعر می گفتند و همین نکته سبب می شد که اشعار آنها در تیراژهای میلیونی منتشر شود اتفاقی که برای شعر «مولا ویلا نداشت» قزوه افتاد.
وی تصریح کرد: زمانی که این شعر قزوه سروده شد به یاد دارم که درهیچ دانشگاهی نبود که دانشجویان این اشعاررا روی برد دانشگاه نصب نکرده باشند و یا درباره اش صحبت نشود و کم کم این شیوه تبدیل به یک جریان در بین دیگر افراد شد.
وی همچنین اظهار کرد: در شعر سپید انقلا، ما شاعران نگاه جدی به مسئله مقاومت داشتیم که به ویژه در فضاهای خارج از کشور شعر مقاومت ما به نوعی تحت تاثیر جریان مقاومت عرب بود و البته کسانی مانند «طاهره صفارزاده» دارای نگاه منحصر به فردی است و او تلاش داشت هم کار فاخر ارایه دهد و هم با توده های مردم ارتباط برقرار کند و البته دراین زمینه چندان موفق نبود.
سراینده «پنجره های روبه دریا» خاطر نشان کرد: همچنین بعد از پیروزی انقلاب با خارج شدن چهره های نسل اول از گردونه شعر نسل جدید که از یک سو قادر نبود دست به آفرینش آثار درسطح کیفیت نسل نخست بزند واز طرفی نیز شاعران نسل اول را متهم به شعارزدگی می کرد خودهیچگاه نتوانست جایگاهی در حد نسل نخست به دست بیاورد و به عبارتی بدیل ارایه کند و مخاطبان خاص و عام راجذب نماید.
وی در پایان گفت: به این ترتیب ارتباط با مخاطب عام نیز با شاعر پیچیده گو در دوره های اخیر کم کم گسسته شد وتا آنجا که شمارگان کتاب های شعر امروز از هزار تا فراتر نمی رود و البته به شکل دیگر شاعران با شکوفایی شعر طنز توانستند این خلا راجبران کنند تا آنجا که می توان گفت: توجه به شعر طنز امروز سیر صعودی داشته است و ما شاهد انتشار کتاب های متعددی دراین زمینه ها هستیم.
پایان پیام/
نظر شما