به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز چهارشنبه سوم دی شبستان به شرح زیر است:
بیمها و امیدها درباره ارزش پول ملی در سال ۱۴۰۰
اقتصاد ایران دههها است با چالشهای گوناگونی دست و پنجه نرم میکند که بسیاری از آن عوامل ساختاری و بسیاری دیگر ناشی از نوع مدیریت و سیاستهای اجرایی است. با این حال، این روزها اقتصاد ما بیش از پیش با بیم و امید آغشته است.
دورنمای رفع تحریمها چه میگوید؟
از زمان روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، یک بار تحریمهای اقتصادی برداشته شد و تاثیر آن بر اقتصاد کشور ملموس بود. هرچند این اتفاق دوام زیادی نیاورد و ایران بار دیگر به مدار تحریم پیوست اما همین مدت کوتاه هم نشان داد که تحریمها نقش مهمی در سلامت اقتصادی کشور دارند.
حالا با تغییرات بینالمللی امید آن میرود بار دیگر مذاکرات برجامی آغاز شود. در این گفتوگو میخواهیم به این موضوع بپردازیم که رفع احتمالی تحریمهای ایران در سال ۱۴۰۰ چه تاثیری بر ساختار اقتصاد کشور و سیاستهای پولی و ارزی بانک مرکزی خواهد گذاشت. آیا بانک مرکزی همچنان باید سیاست انقباضی خود را ادامه دهد؛ حذف صفر از واحد پولی چه جایگاهی در این معادله دارد؟ در مجموع آیا در سال ۱۴۰۰ شاهد بازگشت ارزش به پول ملی خود خواهیم بود یا خیر؟
تاثیر حذف صفر از واحد پولی بر تورم؟
مرتضی بکی حسکویی، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا سخنان خود را با محوریت تورم و واحد پولی آغاز کرد و گفت: موضوع حذف صفرها و ارزش پول ملی پیش از این که یک بحث نظری و تئوریک باشد، یک بحث روانی و ذهنی است. چنانچه صفر حذف شود، پول ملی نه تقویت میشود و نه تضعیف میشود و این اقدام در قالب رفرمهای پولی در بسیاری از کشورها به اجرا درآمده و عموماً هم یک نوع بینش ذهنیتسازی پشت آن بوده است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نباید این اقدام را راهکاری برای تقویت پول ملی دانست، ادامه داد: بلکه ممکن است در کوتاه مدت، برای برخی افراد به گمان اینکه ارزش پول ملی کاهش پیدا کرده است، افزایش قیمتها را در پی داشته باشد البته این به معنای اثر تورمی نیست.
وی افزود: این نوع افزایش قیمت به ویژه زمانی میافتد که ما کالاهای خردمان زیر واحد پولی است و چون عدد اینها گرد میشود، قیمت در مبادلات خرد به سمت بالا افزایش مییابد. ولی در مجموع حذف صفر از واحد پولی نه اثر کنترلی و نه اثر منفی شدید بر روی قیمتها دارد که فکر کنیم منجر به تورم میشود.
امروز (چهارشنبه 3 دی) آخرین روز معاملاتی بورس در هفته جاری با رشد 8201 واحدی شاخص کل و قرار گرفتن این نماد در ارتفاع یک میلیون و 453 هزار واحد آغاز شد. بر اساس جدول نمادهای تاثیرگذار بر شاخص کل بورس صبح امروز نمادهای خودرو با 607، وپارس با 590، شپنا با 555، شستا با 483، وتجارت با 394، خبهمن با 390 و فملی با 302 واحد رشد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس داشتند.
صبح امروز نمادهای خگستر - گسترشسرمايهگذاريايرانخودرو، شپنا - پالايش نفت اصفهان، خودرو - ايران خودرو، شستا - سرمايه گذاري تامين اجتماعي، قصفها – قنداصفهان، خساپا - سايپا و غسالم - سالمين در صدر لیست نمادهای پربیینده بورس قرار داشتند.
بنابراین گزارش، امروز (چهارشنبه 3 دی) شاخص کل فرابورس با رشد 55 واحدی در ارتفاع 20 هزار و 174 واحد قرار گرفت. صبح امروز نمادهای سمگا - گروه سرمايه گذاري ميراث فرهنگي، چخزر - صنايع چوب خزر كاسپين، بپيوند - برق و انرژي پيوندگستر پارس، دي - بانك دي، وسپهر - سرمايه گذاري مالي سپهرصادرات، گدنا - تهيه توزيع غذاي دنا آفرين فدك و قچار - فراوردههاي غذايي وقند چهارمحال در صدر لیست نمادهای پربیینده فرابورس قرار داشتند.
بررسی تحولات بازار نفت و توسعه روابط تهران-باکو
بیژن زنگنه عصر سهشنبه (دوم دیماه) پس از دیدار با پرویز شهبازف، وزیر انرژی جمهوری آذربایجان در محل ساختمان مرکزی وزارت نفت با بیان اینکه آذربایجان یکی از اعضای فعال و مفید اوپک پلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت- اوپک) است، تصریح کرد: ایران روابط نزدیکی با آذربایجان دارد و همکاری نفتی دو کشور در قالب اوپک پلاس است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه وزیر انرژی آذربایجان در این دیدار از مواضع جمهوری اسلامی ایران در جریان مشکلات اخیر این کشور قدردانی کرد، گفت: امیدواریم همکاریهای دو کشور توسعه یابد.
قدردانی از فعالیت ایران در اوپک پلاس
وزیر انرژی جمهوری آذربایجان نیز در این دیدار با بیان اینکه تهران و باکو روابط دوستانه و تنگاتنگی دارند و در هفت سال اخیر رؤسای جمهوری دو کشور نشستهای پرشماری داشتهاند، افزود: از فعالیت ایران در اوپک پلاس تشکر میکنم، ما در چارچوب این ائتلاف توانستیم بحران پیشروی بازار نفت در ماه آوریل سال ۲۰۲۰ را حل کنیم.
شهبازف تصریح کرد: سازوکار اوپک پلاس ابزار خوبی برای ترمیم بازار نفت در شرایط کنونی است، اما برای اثربخشی بیشتر، این ائتلاف باید توسعه یابد، درست است که ما اقدامهایی انجام میدهیم، اما بحران همچنان وجود دارد.
وزیر انرژی جمهوری آذربایجان با اشاره به نیاز این کشور به گاز طبیعی برای تامین خوراک نیروگاههای تولید برق، گفت: امیدوارم بتوانیم از گاز طبیعی ایران استفاده کنیم، همچنین از صادرات گاز ایران به نخجوان قدردانی میکنم.
قاچاق علت افزایش قیمت گوشت قرمز نیست
علی اصغر ماکنعلی، رئیس سازمان دامپزشکی ایران در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما با اشاره به اینکه در حال حاضر ۶۷ میلیون رأس گوسفند و بز در کشور وجود دارد که نسبت به پارسال بیش از ۲۵ درصد افزایش داشته است، گفت: چیزی به عنوان کمبود دام در داخل کشور نداریم و خروج دام از کشور، ملموس و محسوس بر قیمت گوشت در داخل کشور تاثیر ندارد.
وی گفت: در سال ۸۴ با وجود صادرات یک میلیون و ۹۶۲ هزار رأسی دام، تاثیر منفی بر قیمت گوشت داخلی مشاهده نشد.
آقای ماکنعلی درباره خرید دام از دامداران نیز افزود: در این باره وزارت جهاد کشاورزی به تنهایی نمیتواند تصمیم بگیرد و نهادهای بالادستی مثل ستاد تنظیم بازار و شورای عالی امنیت ملی باید خرید دام را مصوب کنند که در این وضع ما اقدام میکنیم.
وی گفت: علت قاچاق دام یکی به افزایش تولید و جمعیت دام و دیگری به کاهش ارزش ریال بر میگردد و نیاز کشورهای جنوب خلیج فارس و اختلاف قیمت در دو سوی مرزها موجب قاچاق میشود.
رئیس سازمان دامپزشکی با اشاره به مبادله قانون صادرات سازمانیافته دام با کشورهای جنوب خلیج فارس افزود: صادرات باید انجام شود و یک ضرورت برای کشور است.
سردار جلال ستاره جانشین فرمانده مرزبانی ناجا مهمان تصویری برنامه نیز گفت: ما با ۱۵ کشور همسایه هستیم، اما دام فقط به ۲ کشور عمان و عراق قاچاق میشود.
سردار ستاره درباره آمار قاچاق دام نیز توضیح داد: در منطقه صفر مرزی تا کنون با احتساب ۴۱۲ رأس دامی که امشب (۳ شنبه) گرفته اند میزان کشفیات دام به ۷۳ هزار رأس دام رسیده است.
جانشین فرمانده مرزبانی ناجا افزود: دامهایی که کشف میشود و صاحب دارند به سازمان اموال تملیکی تحویل میشود و آنهایی که صاحب ندارند به ستاد اجرایی فرمان امام تحویل داده میشود.
وی تاکید کرد: به جرأت میتوانم بگویم که مرزبانی بیش از ۵۰ درصد موارد قاچاق را کشف میکند.
هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون و ۱۴۲ هزار تومان
امروز (چهارشنبه ۳ دی) هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون و ۱۴۲ هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی ۱۸۶۶ دلار، هر گرم طلای ۲۴ عیار یک میلیون و ۵۲۲ هزار تومان است. همچنین سکه بهار آزادی طرح قدیم ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۱ میلیون و ۷۹۸ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۶ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی ۴ میلیون و ۱۸۵ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۳۳۵ هزار تومان است.
امروز (چهارشنبه ۳ دی) در بازار آزاد ارز دلار ۲۵ هزار و ۵۱۶ تومان، یورو ۳۰ هزار و ۸۲۱ تومان، پوند ۳۴ هزار و ۲۶۳ تومان، درهم امارات ۷۰۸۰ تومان، یوان چین ۳۹۴۰ تومان و لیر ترکیه ۳۲۷۰ تومان است.
این در حالی است روز گذشته (سه شنبه ۲ دی) هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون و ۱۴۱ هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی ۱۸۸۱ دلارف هر گرم طلای ۲۴ عیار یک میلیون و ۵۲۱ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۱ میلیون و ۸۲۳ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۳۲۰ هزار تومان بود.
روز گذشته (سه شنبه ۲ دی) در بازار ارز دلار ۲۵ هزار و ۴۴۷ تومان، یورو ۳۰ هزار و ۶۴۴ تومان، پوند ۳۴ هزار و ۱۸۱ تومان، درهم امارات ۷۰۶۳ تومان، یوان چین ۳۹۳۰ تومان و لیر ترکیه ۳۲۶۰ تومان بود.
بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۹ ارز افزایش و ۲۶ ارز کاهش یافت. نرخ ۱۲ ارز نیز ثابت ماند.
نظر شما