به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان: یکی از افتخارات ایرانیان گذشته تاریخی آنها است، تاریخی که همیشه به آن بالیدهاند و در این تاریخ آدمهای بسیاری را میتوان دید که نام ایران را پرآوازه کردهاند. کسانی که تاریخ به آنها میبالد و در جهان به نیکی و بزرگی یادشان می کنند. سفر امروز ما سفر به شهر دیدنی همدان است، شهری که میزبان تاریخ شگفت انگیز ایران است و شهر هگمتانه را در خود جای داده است، همدان شهر سفال و صنابع دستی و شعر و علم است. قصد داریم تا آرامگاه بوعلی سینا را ببینیم و از رمز و راز آن آگاه شویم، پس همراهمان باشید.
آرامگاه بوعلي سينا در ميانه ميداني به همين نام در شهر همدان واقع است، ميداني بيضوي با درختان چنار كهنسال، باغچه هاي موزون، بنايي زيبا و تنديسي كه معرف اين ميدان است، تفرجگاه زيبايي را به وجود آورده است.
بناي آرامگاه بوعلي سينا تاكنون سه بار نوسازي شده است مقبره قديمي آن كه در زمان قاجاريه ساخته شده بود در خور شان و شخصيت علمي اين متفكر بزرگ نبود بنابراين انجمن آثار ملي ايران به مناسبت هزارمين سال تولد بوعلي سينا در سال 1330 تصميم به تجديد بناي آن گرفت.
در قسمت بالای دیوارهای داخلی محوطه مربع شکل آرامگاه، بیست بیت قصیده معروف «عینیه» که از آثار ادبی شیوای ابنسینا در حکمت و فلسفه به شمار میآید و حکیم آن را در کمال فصاحت و بلاغت راجع به مراحل مختلف سیر روح انسانی و ارتباط آن با عالم جسمانی سروده است، بر روی 40 لوح سنگی از سنگ مرمر هرکدام به طول 1.10 متر و عرض 0.5 متر به خط ثلث برجسته نوشتهشده است.
درحال حاضر تالار جنوبی آرامگاه به عنوان موزه محل نگهداری سکه، سفال، برنز و سایر اشیاء کشفشده مربوط به هزارههای قبل از میلاد و دوران اسلامی اختصاصیافته و در تالار شمالی کتابخانهای مشتمل بر 8000 جلد کتاب خطی و چاپی نفیس ایرانی و خارجی و غرفههایی مربوط به آثار بوعلی سینا و شعرا و نویسندگان همدانی نگهداری میشود.
باغچههای آرامگاه بوعلی سینا متأثر از باغهای ایرانی، آبنماها الهام گرفته از حوضخانههای سنتی و نمائی با روکار سنگهای حجیم و خشن خارا که با سنگ گرانیت کوهستان الوند آراستهشده و نمودار کاخهای باستانی ایرانیان در بنای آرامگاه بوعلی سینا استفادهشده است.
نقشه آرامگاه بر اساس قدیمیترین بنای تاریخدار اسلام در ایران یعنی گنبد قابوس (در استان گلستان) که از شاهکارهای معماری به شمار میآید، کشیده شده است.
تنها اختلاف ظاهری این بنا با گنبد قابوس در این است که گنبد قابوس ۱۰ تَرک ولی آرامگاه بوعلی ۱۲ تَرک دارد و وجود ۱۲ ستون نشاندهنده ۱۲ رشته دانشی است که ابن سینا بر آنها احاطه داشته است.
به گزارش شبستان: آنچه مسلم است داشتههای همدان کم نیست و با پرداختن به هر یک از ظرفیتهای این منطقه میتوان در کشور و حتی جهان حرف برای گفتن داشت که امیدواریم روزی با بهره گیری درست از داشتهها همدان به جایگاه واقعی خود دست یابد.
نظر شما