خبرگزاری شبستان: بحث تغییر و جابهجایی رئیس ستاد انتخابات کشور، پروژه تغییر فرمانداران، بحث برکناری وزیر کشور و در آخر نفوذ جریان خاص به شورای نگهبان، که همگی در قالب پروژه ایجاد شبهه و تقلب در انتخابات مجلس نهم از ماهها پیش توسط رسانههای مدعی اصولگرایی استارت زده شده بود و با آغاز عملیات اجرایی فرآیند انتخابات همچنان با قوت به کار خود ادامه میداد و آغاز و پایان ثبتنامها و روند بررسی صلاحیتها که این نیز خود حاشیههایی را به همراه داشت، همگی سبب شد تا روزنامه ایران با سکاندار انتخابات کشور قرار مصاحبهای را ترتیب دهیم.
سیدصولت مرتضوی که پیش از معاونت سیاسی وزیر کشور، سابقه استانداری خراسان جنوبی را در کارنامه خود دارد با بیان اینکه این شایعات قطعاً ادامه خواهد داشت معتقد است که این فضاسازیها و شایعهسازیها تنها با نیت سیاسی برخی افراد خاص که دیگر ضعیف و عاجز شدهاند دنبال میشود! رئیس ستاد انتخابات کشور همه این اقدامات را یک بداخلاقی سیاسی میداند و میگوید: یکی از خوراکهای التهابات سیاسی، همین شایعات است.
مرتضوی میگوید اگر کسی بخواهد هم نمیتواند در روند انتخابات دخالت کند! وی پروژه تقلب و ایجاد شبهه در انتخابات را نخنما شده میداند و تأکید میکند که دیگر این پروژهها از اعتبار افتادهاند!
در هفته های گذشته شایعاتی مطرح شد درخصوص برکناری شما. روابط عمومی وزارت کشور هم البته با تکذیب آن، اطلاعیهای را صادر کرد. فکر میکنید این شایعات با چه اهدافی دنبال میشود؟
اصولاً از دیرباز همواره این مباحث مطرح میشده است. باید اشخاصی که این مباحث را مطرح میکنند، دستهبندی کرد! بعضی از اشخاص نیات خاص سیاسی دارند و با همین نیت خاص سیاسی، مسائل را مطرح میکنند! در آن سو هم برخی رسانهها، بالاخره میخواهند به فضای خود رونق ببخشند و به همین خاطر به خبرسازی میپردازند. من تمامی این موارد را یک نوع بداخلاقی سیاسی میبینم، ضمن آن که همه میدانند انتخابات به فرد متکی نیست. انتخابات یک پروسه تعریف شدهای دارد و به فضل الهی با قدرت و قوت در نظام جمهوری اسلامی ایران پیش رفته است و همواره پیش خواهد رفت. فرایندی که در قانون پیرامون انتخابات تعریف شده است، قائم به شخص و فرد نیست. یک فرایندی است که قائم به قانون و برنامه است و بحمدالله در حال پیش رفتن است. من به دوستان پیشنهاد میکنم قبل از این که خبری را منتشر کنند، سؤال کنند، پاسخ افراد را بشنوند و بعد اقدام به درج خبر نمایند!
فکر میکنید با توجه به این که کمتر از دو ماه دیگر به برگزاری انتخابات باقی مانده است، چرا به این شایعات دامن زده میشود؟
شایعات اصولاً برای ایجاد التهاب سیاسی در سطح جامعه مطرح میشود. اصلاً یکی از خوراکهای التهابات سیاسی، همین بحث شایعات است. مطمئن باشید این شایعه، آخرین شایعه نخواهد بود و ادامه خواهد داشت.
پس از پایان ثبتنامها، روند بررسی صلاحیتها آغاز شده است. الآن در چه مرحلهای هستیم؟
ثبتنامها با قدرت و قوت صورت گرفت. با توجه به موارد قانونی که به وجود آمد و تبصره 2 از ماده 28 قانون حذف شد و همه پیشبینیها و بسترسازیهایی که بیگانگان میکردند و بعضی از عوامل داخلیشان، حکایت از کاهش مشارکت در ثبتنام داشت، خب این امر هم متصور بود که ما کاهش شدید مشارکت را داشته باشیم!
چرا کاهش شدید؟
برای این که جامعه آماری ما تغییر پیدا کرده بود. وقتی جامعه آماری متغیر است، مقایسه اصلاً معنا ندارد. به عنوان مثال وقتی میخواهیم یک مسابقه دو را برگزار کنیم. میگوییم در رسته جوانان، رسته نوجوانان، بزرگسالان و... یک تعریف و یک جامعه آماری جداگانهای دارد. تا وقتی که میگوییم مسابقه دوی همگانی است و همه شرکت کنند، جامعه آماری متفاوت میشود، یعنی مقدار آن کم و زیاد میشود!
با این تفاسیر، جامعه آماری این دوره به چه صورتی است؟
در این دوره به رغم اینکه جامعه آماری از دو میلیون نفر به چیزی حدود 360 هزار نفر رسید، 5405 نفر ثبتنام کردند. این کاهش جامعه آماری به دلیل دو محدودیت 1- سنی و 2- تحصیلی بوده است.
به استناد مجموعه گزارشهایی که از وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و همچنین مرکز آمار ایران گرفته شده است، از مجموع دانشآموختگان دانشگاهها و مراکز آموزشهای عالی، بر حسب آخرین مدارک تحصیلی، کسانی که در مجلس هشتم واجد شرایط داوطلبی مجلس بودند، جمعیتشان به یک میلیون و 928 هزار و 626 نفر میرسد. اما کسانی که در مجلس نهم واجد شرایط داوطلبی هستند، جمعیتشان 336 هزار و 354 نفر است یعنی تقریباً یکپنجم جامعه آماری مجلس هشتم! یعنی به عبارت دیگر میتوان گفت اگر شرایط مساوی بود و میانگین رشد را (همین تعدادی که فوقلیسانس به بالا ثبتنام کردند) برای سایر داوطلبان هم درنظر میگرفتیم، شاهد یک رشد، نزدیک به 36 درصدی بودیم و چیزی حدود نزدیک به 10 هزار داوطلب ثبتنام میکردند.
الان بعد از ثبتنامها، مراحل به چه صورتی است؟
فرایند استعلامها با قوت و سرعت انجام شد. نظریه مراجع چهارگانه (1- سازمان ثبت احوال، 2- وزارت اطلاعات، 3- قوه قضائیه (دادستانی)، 4- نیروی انتظامی (پلیس بینالملل)) اخذ شد، چرا که طبق قانون، این چهار مرجع در رابطه با سوابق داوطلبان حتماً باید اظهارنظر کنند.
یعنی الآن آماری دارید که چند درصد تأیید صلاحیت یا رد صلاحیت شدهاند؟
نه،چرا که ما مرجع تأیید یا رد صلاحیت افراد نیستیم. ما تنها مرکز اخذ سوابق داوطلبها هستیم و استعلامها را گرفتیم و فرستادیم به مراکز حوزههای انتخابیه. هیأتهای اجرایی هم باید در مراکز حوزههای انتخابیه مطابق قانون، برابر با مواد 28 و 30 و ماده واحده قانون رسیدگی دقیق به صلاحیت داوطلبان، مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام، استعلامها را بررسی کنند و پس از آن نتیجه رسیدگی را به داوطلبان، هیأتهای نظارت و وزارت کشور به صورت محرمانه اعلام بکنند، که این کار را انجام دادهاند.
طبق قانون افراد چهار روز فرصت دارند اعتراضشان را به هیأت نظارت مرکز استان بهطورمستدل و کتباً اعلام کنند که این مراحل نیز انجام شده است.
چقدر زمان میبرد تا این مرکز نتایج را اعلام کند؟
هفت روز فرصت دارند تا به شکایت داوطلبان و با اخذ نظر هیأت مرکزی نظارت مستقر در تهران رسیدگی کنند و بعد نتایج را ابلاغ کنند. یعنی 20 دی فرمانداران نتیجه تصمیمات هیأتهای اجرایی را ابلاغ کنند، از 21 تا 24 دی ماه فرصت اعتراض و شکایت بود و از 25/10 تا 1/11 با اخذ نظر هیأتهای نظارت فرصت است که به شکایتها رسیدگی شود.
بعد از آن کار به چه صورتی پیش میرود؟
بعد از اینکه هیأت نظارت مرکز استان نظریهاش را اعلام کرد، باز یک فرصت برای دریافت شکایت از داوطلبین ردصلاحیت شده اظهارنظر قطعی و نهایی شورای نگهبان درخصوص کلیه داوطلبان به استناد تبصره 3 ماده 52 وجود دارد. ظرف مدت 20 روز از 2/11 تا 21/11 شورای نگهبان، شکایتها را دریافت میکند و پس از بررسی نهایی صلاحیتها نتیجهاش را ابلاغ میکند.
تاریخ دقیق اعلام نهایی صلاحیت داوطلبان چه زمانی است؟
کسانی که صلاحیتشان توسط شورای نگهبان بررسی شده، حالا تأیید شده یا نشده، باز 3 روز، از تاریخ 22/11 تا 24/11 فرصت دارند براساس تبصره 3 از بند 2 ماده واحده، بحث لزوم رسیدگی دقیق شکایت داوطلبان به شورای نگهبان شکایت کنند. شورای نگهبان هم 7 روز فرصت دارد به این تجدیدنظرها رسیدگی کند و پس از آن اعلام قطعی اسامی نامزدها به مراکز حوزههای انتخابیه در تاریخ 2/12/90 خواهد بود، یعنی تا 1/12 شورای نگهبان فرصت دارد که در نهایت امر فهرست نهایی و قطعی را به وزارت کشور اعلام کند.
به استناد تبصره 3 ماده 35 آئیننامه اجرایی، روز 3/12 اسامی باید توسط فرمانداران مراکز حوزههای انتخابیه آگهی شود و از 4/12 به مدت 7 روز کاندیداهای تأیید صلاحیت شده میتوانند فعالیت تبلیغاتی داشته باشند
و یک روز قبل از اخذ رأی هم تبلیغات ممنوع میشود و انشاءالله روز جمعه 12/12/90 روز اخذ رأی خواهد بود.
تنوع حضور سلایق و گروههای مختلف سیاسی در این انتخابات چگونه است؟
ما هم تنوع صنفی داریم و هم تنوع سیاسی. طبق برآوردی که صورت گرفته است، همه سلایق حضور دارند.
آقای تمدن گفتهاند که 700 اصلاحطلب در انتخابات شرکت کرده است!
از 5405 داوطلبی که ثبتنام کرده بودند، 20 نفر انصراف دادند. از مجموع 5385 نفر که ثبتنام قطعی کردند، 34 درصد طیفهای مختلف اصولگرایی هستند، 14 درصد اصلاحطلبان، 23 درصد اشخاص مستقل و 29 درصد طیفی هستند که مشخص نیست چه گرایشی دارند و با عنوان طیف سفید حضور دارند! نکته جالب در این میان آن است در بین کسانیکه ثبتنام کردهاند، یک تنوع صنفی وجود دارد.
بیشترین فراوانی را کارمندان دارند با 1578 نفر
اساتید دانشگاه با فراوانی 862نفر
فرهنگیان با فراوانی 720 نفر
بازنشستگان با فراوانی 562 نفر
پزشکان با فراوانی 394 نفر
مشاغل آزاد با فراوانی 316 نفر
نمایندگان فعلی مجلس با فراوانی 262 نفر
وکلا و قضات دادگستری با فراوانی 199 نفر
روحانیون با فراوانی 138 نفر
بیکار با فراوانی 81 نفر
نظامی با فراوانی 35 نفر
و سایر مشاغل
نظامیان میتوانند در انتخابات شرکت کنند؟
خیر. این افراد نظامیانی هستند که از شغل خود استعفا دادهاند.
چندی است پروژه ایجاد شبهه و القای تقلب در انتخابات، از طرق مختلف در حال پیگیری است و متأسفانه این بار از جانب مدعیان اصولگرایی دنبال میشود. در این خصوص توضیح میفرمایید.
این پروژهها، دیگر نخ نما شده است و از اعتبار افتاده، الان دیگر به فضل الهی با شفافیتی که در کار وجود دارد، با روشنگریهایی که صورت گرفته است، این تئوری ره به جایی نخواهد برد. فرآیند انتخابات در جمهوری اسلامی ایران، فرآیندی است که احدی امکان دخالت در آن را ندارد. حتی اگر ارادهای هم داشته باشد، چنین امکانی متصور نیست. به جهت اینکه به لحاظ اجرا، اولاً مجری مردم هستند، در شعبههای اخذ رأی هم نمایندگان مردم حضور دارند و هم نماینده داوطلب و هم اینکه یک سیستم بسیار قوی به نام شورای نگهبان بر انتخابات نظارت میکند و وزیر کشور نیز بازرس میفرستد!
با این تفاسیر اصلاً امکان اینکه ارادهای بتواند در سرنوشت انتخابات اثر بگذارد واقعاً متصور نیست و محقق نخواهد شد. القای شبهه، یک القای نخنماشدهای است که تنها کار آدمهای عاجز و ضعیف است!
اخیراً گروهی را دستگیر کردند که قرار بوده در روند انتخابات اخلال ایجاد کنند. ارزیابیتان از چالشهای امنیتی انتخابات پیش رو چگونه است. با توجه به اینکه حضرت آقا نیز در خطبههای نماز عید سعید فطر در این خصوص هشدارهایی را دادند.
هشدارهایی که حضرت آقا دادند، هشدار بیدارباش است. آگاه باش است. قطعاً توطئههای دشمنان را مقام معظم رهبری به نیکی رصد کردند و در جریان هستند. ولی به فضل الهی با تمهیداتی که به عمل آمده، پیشبینیها این است که با تدابیر و هدایتهای داهیانه رهبر معظم انقلاب، ما یک انتخاباتی را در اوج اقتدار، امنیت، عظمت و مشارکت خواهیم داشت.
یعنی با چالشی مواجه نخواهیم شد؟
دشمن همواره به دنبال ایجاد چالش است. ولی با اقتداری که نظام جمهوری اسلامی ایران دارد و با بیداری و هوشیاری که مردم از آن برخوردارند، قطعاً همه نقشههای دشمن، نقش برآب خواهد شد.
گزارشی از کمیته حقوقی که در ستاد انتخابات تشکیل شده است و نوع وظایف و کارکردش میدهید؟
کمیته حقوقی وزارت کشور، وظیفهاش این است که شبهاتی که ایجاد میشود، اتهاماتی که وارد میشود را بررسی کند چرا که مباحثی که اشخاص مطرح میکنند در قالب یک اتهام است. ما آنها را بررسی میکنیم اگر صحت داشته باشد، پیگیری میکنیم.
درخصوص اتهاماتی که تا به حال از جانب افراد مختلف مطرح شده است آیا اقدامی صورت گرفته است؟
ما چندین بار، درخصوص اتهاماتی که مطرح میشود، خدمت آقایان نامه نوشتهایم و گفتهایم، چنانچه دلیلی محکمهپسند و متقن دارند، بگویند، چه بسا که خدای نخواسته برخی دنبال سوءاستفاده باشند! ولی صرف ادعا کفایت نمیکند، حتماً باید مدرک داشته باشند.
حالا اگر مدرک ارائه نکنند و همچنان به ادعاهای خود ادامه دهند، چگونه برخورد خواهید کرد؟
حتماً از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهیم کرد.
این ادعاها و اتهامات در بررسی صلاحیت افراد مطرحکننده، تأثیر ندارد؟
تأثیرگذار است و پیگیریهای بعدی را هم خواهیم کرد.
شاهد بودیم که در هفتههای اخیر برخی از رسانهها اقدام به انتشار لیست¬های احتمالی انتخاباتی با عکس اشخاص کردهاند، آیا این مصداق تبلیغات زودهنگام نیست و اگرهست، چه برخوردی خواهید کرد؟
من این موضوع را ندیدم، ولی احتمال دادنها مصداق تبلیغات نیست. حالا باید ببینیم و بررسی کنیم و اگر به مصداق تبلیغات زودهنگام برسیم حتماً از طریق مجاری صاحب صلاحیت پیگیری میکنیم.
مخارج کلان انتخاباتی میتواند در تأیید یا رد صلاحیت کاندیداها تأثیرگذار باشد.
قطعاً مؤثر است. اگر کسی خارج از قواعد، خرجهای نامتعارفی داشته باشد هم در نتیجه انتخابات و هم رسیدگی به صلاحیتش مؤثر است. بعضی وقتها در سنوات گذشته دیدهاید که انتخابات برگزار شد و مشخص شده که فرد هزینه غیرمتعارف کرده است. لذا صحت انتخاباتش تأیید نشده است.
یک توضیح کوتاه هــم درخصوص سازوکار رایانهای برگزار شدن انتخابات میدهید؟
انتخابات 25 فرایند دارد. که از این 25 فرایند 24 فرایندش صددرصد رایانهای برگزار میشود. امسال ثبتنامها بسیار روان بود. اخذ استعلامات هم همین طور. همه این فرایندها رایانهای برگزار شد. اما بحث اخذ رأی الکترونیک را در این دوره به صورت نمونه تنها در بعضی از حوزههای انتخابیه که دارای زیرساخت مخابراتی هستند تا سقف 10 درصد برگزار میکنیم تا یک ارزیابی دقیق داشته باشیم. امکان این که در مرحله دوم انتخابات این حوزهها را افزایش بدهیم بیشتر است. انشاءالله بتوانیم در انتخابات بعدی صددرصد رأی الکترونیک داشته باشیم که من این امر را متصورم.
پیشبینیتان از دو مرحلهای شدن انتخابات چیست؟
طبیعی است. حتماً ما با انتخاباتی دو مرحلهای مواجه خواهیم بود همان طور که در سنوات گذشته نیز چنین بوده است.
حتی در حوزه تهران؟
قطعاً تعدادی به مرحله دوم میرسند. با توجه به تنوع سلایق و کاندیداهایی که وجود دارد حتماً ما بخش قابل توجهی از انتخاباتمان به مرحله دوم میرسد.
مشخص است که زمان برگزاری مرحله دوم انتخابات چه تاریخی است؟
خیر، اما قانون گفته است که یک ماه بعد از اینکه نتیجه انتخابات اول مشخص شد، به عبارتی دیگر یعنی یک ماه پس از تأیید صحت انتخابات مرحله اول توسط شورای نگهبان، مرحله دوم انتخابات برگزار خواهد شد.
نتایج انتخابات 12 اسفند چه زمانی مشخص خواهد شد؟
انشاءالله سعی میکنیم در نزدیکترین فرصت نتایج را اعلام کنیم. روز 13 اسفندماه نتایج بخش قابل توجهی از حوزههای کوچک اعلام خواهد شد.
برنامه وزارت کشور درخصوص حضور حداکثری مردم به عنوان اولویت دولت و نظام چیست؟
ما بسترهای لازم را به عنوان امانتداران مردم فراهم کردیم. همه مردم را دعوت میکنیم در انتخابات شرکت کنند چرا که این دوره، دوره حساسی است. خود مردم رصد میکنند و میبینند که بیگانگان چشم طمع دوختهاند و همین طور مستضعفین جهان. دو جبهه به انتخابات چشم دوختهاند. یکی موج کثیری از مردم مظلوم و عدالتخواه دنیا که دنبال نتیجه انتخابات برای الگوبرداری هستند و از سوی دیگر استکبار جهانی است که به انتخابات ما چشم دوخته است و اینکه ببینند مشارکت و حضور مردم ما چقدر خواهد بود. تمام سعی و تلاش ما بر حضور حداکثری مردم است و این قول را هم به مردم میدهیم که بدانند خادمینشان در وزارت کشور امانتداری بیش نیستند و انشاءالله این امانت را آن طوری که عدل است و حق است به صاحبان آن بدهیم.
پایان پیام/
نظر شما