میلیون ها هکتار از اراضی کشور در معرض فرسایش آبی و بادی قرار دارد

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه میلیون ها هکتار از اراضی کشور در معرض فرسایش آبی و بادی هستند؛ گفت: نزدیک ۴۵۰ شهر و بیش از ۸ هزار و ۶۰۰ روستا در معرض سیلاب هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، دکتر مسعود منصور چهارشنبه شب (19 آذر) در دیدار با استاندار کرمان گفت: کشور شرایط خاصی دارد و 125 میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض فرسایش آبی است و نزدیک به 250 میلیون مترمکعب رسوباتی است که سالانه از این فرسایش ها می رود.

 

 

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: نزدیک 450 شهر و بیش از 8 هزار و 600 روستا در معرض سیلاب هستند و در 20 سال اخیر قریب به 7 هزار و 300 سیلاب داشتیم که هر کدام برآوردهای حداقلی داشتند و 400 میلیارد خسارت سیلاب ها بوده است.

 

 

 

وی افزود: 30 میلیون هکتار از عرصه های منابع طبیعی کشور در معرض فرسایش بادی است و همچنین فرو نشست زمین هم از دیگر مشکلات در این سال ها است و برای برون رفت از این مشکلات طبعاً کار جامع و هماهنگی همه بخش ها را می خواهد اما شرایط نشان داد که کارهای آبخیزداری می تواند به شدت بحران ها را کنترل کند تا حداقل به عنوان یک مسکن قوی عمل کند تا سایر بخش ها هم رسالت خود را انجام دهند.

 

 

 

منصور با بیان اینکه بسیاری از قنوات و چاه های کشور با عملیات آبخیزداری احیاء شده است، بیان کرد: متاسفانه 30 میلیون هکتار تاکنون عملیات احیای آن ها انجام شده و یک عقب افتادگی جدی در حوزه آبخیزداری در کشور داریم و در استان کرمان هم حدود 12 درصد با عملیات آبخیزداری انجام دادیم اما باز هم کم است.

 

 

 

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: اما همین کارهای کم که یک میلیون و 900 هزار هکتار در شمال استان را در حوزه آبخیزداری شامل می شود و با برآوردی که انجام شده، سالانه 300 میلیون مترمکعب در استان کرمان کاهش تبخیر آب داریم و 9 میلیون تن کنترل فرسایش و 20 درصد پوشش گیاهی احیاء شده است.

 

 

 

وی در خصوص زراعت چوب، اظهار کرد: صنایع چوب کشور با ظرفیت حدود 13 میلیون مترمکعب است که الان با حدود 6 تا 7 میلیون مترمکعب کار می کند و واردات چوب با پوست مشکل دارد به دلیل برخی از آفت و بیماری هایی که ممکن است منتقل کند و واردات به صورت پوست کنده به دلیل ارزبری بالایی که دارد، صنایع تمایل ندارند و باعث می شود نیاز چوبی باقی بماند بنابراین زراعت چوب می تواند به عنوان یک روش جایگزین عمل کند و خوشبختانه انگیزه اقتصادی هم دارد و کشاورزان حاضر هستند که از کشت موجود به زراعت چوب تغییر بدهند.

 

 

 

منصور ادامه داد: ما اراضی ملی را در اختیار می گذاریم و به ازای هر هکتار تسهیلات کم بهره با تنفس می دهیم و کار دیگر اینکه با صنایع چوب هماهنگی لازم شده که می توانند با هم قرارداد ببندند و حتی خرید تضمینی تدریجی هم داشته باشند.

 

 

 

وی خاطر نشان کرد: امسال یک جهش 30 هزار هکتاری هدف گذاری کردیم که 700 هکتار از این تعداد در استان کرمان است که البته با برنامه ریزی که شده امیدواریم از این هم بیشتر شود و ما امسال 3 استان برای اولین بار از پساب برای زراعت چوب استفاده کردیم و فرصت خوبی است و با توجه به اینکه در استان کرمان پساب های آبی می تواند به کمک ما بیاید حتماً مساعدت مسئولان استان می تواند کمک کند تا این کار را پیش ببریم.

 

 

 

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: در استان کرمان به دلیل قدمت کارهای بیابان زدایی، تاغ زارهای متعددی داریم که کاربری های متناسب و متجانس با این تاغ زارها را تدوین کردیم لذا این تاغ زارها هم می تواند در چرخه بهره برداری قرار بگیرد.

 

 

 

وی ادامه داد: منابع طبیعی این اختیار را دارد که تشکل ها را احراز صلاحیت کند و به آن ها مجوز فعالیت بدهد که فرصت زیاد و خوبی است.

 

 

 

منصور اظهار کرد: امسال بیش از 690 تشکل ایجاد کردیم و تاکنون بیش از 370 میلیارد تومان با آنها قرارداد بسته و کار کردیم؛ یعنی این آشتی بین مردم و اجرای فعالیت های منابع طبیعی حتماً می تواند موثر باشد که در استان این پتانسیل به شدت وجود دارد.

 

 

وی خاطر نشان کرد: کارکردهایی که در حوزه گردو، گل محمدی، بادام و ... داریم که به شدت صنایع جانبی و فرآوری می تواند به اشتغال کمک کند و آب بری کمتری داشته باشد.

 

 

 

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: در دشت ارزوئیه کار آبخیزداری انجام می دهیم اما آنجا نیازمند تغییر الگوی کشت است.

 

 

 

وی با بیان اینکه احیاء و بازسازی منابع طبیعی تخریب شده مهم است که همراهی معادن را نیاز دارد، در ادامه گفت: پایگاه اطفاء حریق جنوب شرق کشور در استان کرمان اجرا شده و این پایگاه تجهیز خواهد شد و در خردادماه سال آینده هم تجهیز آن کامل و هم نیرو در آنجا مستقر می شود.

 

 

 

منصور در پایان گفت: 2 اداره کل منابع طبیعی استان کرمان، هم مدیران و معاونین یک تیم به معنای واقعی هستند و صادقانه و با پاک دستی کار می کنند.

 

 

 

پرویز گرشاسبی در این جلسه گفت: 18 میلیون هکتار مساحت منابع طبیعی استان کرمان است که در سنوات اخیر براساس آمار 4 میلیون و 800 هکتار مطالعات تفصیلی آبخیزداری انجام شده و حدود 2 و نیم میلیون هکتار اجرایی شده است و فاصله زیادی داریم و در کل کشور هم وضع همینطور است.

 

 

 

معاون سازمان جنگل ها و مراتع کشور بیان کرد: در 3 سال اخیر از اعتبارات صندوق ملی به آبخیزداری با عنایت مقام معظم رهبری کمک شده اما متاسفانه سهم اعتبارات استانی آبخیزداری صفر شده است؛ یعنی قبلاً اعتبارات ما 60 درصد ملی و 40 درصد استانی بود که اکنون چیزی از استان ها برای اجرای عملیات آبخیزداری تراوش نمی کند.

 

 

 

وی افزود: با توجه به دشت های بحرانی باید یک تغییر الگویی در بهره برداری از آب شود و بتوانیم یک پایداری شهر و روستا را داشته باشیم و اثرات آبخیزداری کاملاً در تولید علوفه، جلوگیری از تبخیر آب و ... ملموس است.

 

 

 

گرشاسبی ادامه داد: بخشی از مشکل دشت های حساس به مدیریت خود ما بستگی دارد و در بحث ورود سرمایه گذاری بخش غیردولتی مانند بنیاد علوی در جنوب کرمان یک امیدی است و ما نیز کمک می کنیم و اخیراً سد زیر زمینی را توسط پژوهشکده برای تأمین آب دهستان رمشک مطالعه کردیم و با هزینه 5 میلیارد تومانی 800 هزار مترمکعب آب شرب را می تواند تأمین کند بنابراین یکی از کارهایی است که مطالعه شده و آماده اجرا است.

کد خبر 1002137

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha