سید احمد نادمی منتقد ادبی و پژوهشگر با اشاره به تحولاتی با پیروزی انقلاب اسلامی درعرصه شعر روی داد به خبرنگار شبستان، گفت: انقلاب جامعه را زیر و رو کرد و به باز تعریف ارزش های یک فرهنگ مبادرت ورزید که مولفه هایی را چون انسانیت، فداکاری، نوعدوستی را در برداشت. همچنین ارزش هایی مانند نوعدوستی و ظلم ستیزی ودرپی عدالت بودن درشعرعصر انقلاب مفاهیم تازه ای پیدا کرد و دلیل این جریان این بود که مردم با ظهور انقلاب اسلامی بار دیگر به معنای واقعی خودشان احیا شده بودند.
وی ادامه داد: به این ترتیب معنی حرکت اجتماعی در جریان شعرانقلاب به صراحت آشکارشد به عبارتی عصر انقلاب خواست مردم را به صورت بسیارزیبا درتمامی قالب ها درشعر منعکس می کند. تا آنجا که افرادی که بحث های نظری می کنند گاهی شعر انقلاب را به شعار زدگی محکوم می کنند.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی تحولی بزرگ در حوزه شعر پدید آورد، گفت: درواقع انقلاب اسلامی همه نهادهای جامعه را تحت تاثیر قرارخود داد حوزه شعروادبیات و به طورکلی هنرکلامی را نیز دگرگون کرد و مردم را کاملا جلوی چشم شعر قرار داد. با پیروزی انقلاب توجه به یک نوع زیبایی صرف که درهمه هنرها وجود داشت شکل و شیوه ای خاص به خود گرفت.
وی ادامه داد:انقلاب سبب شد که هنر در نگاه داشتن روحیه زیبایی مخاطب حرکت و سیر کند. درواقع این نوع اندیشه ازطریق نگاهی که به سوژه می شود روحیه زیبایی شناسی را ارایه می دهد وهنرمند را به تولید و خلق هنر تشویق می کند و خودش نیز روح هنر خود را به خوبی منعکس می نماید و این همان تفاوت کار انسانی با کار ماشینی است.
نادمی تصریح کرد: البته از سالهای قبل از انقلاب همواره دغدغه های اجتماعی در بین شاعران وجود داشته است ودردهه های سی و چهل وهمچنین دردهه پنجاه توجه به شکل وفرم بیشترشده است به عبارتی یک نوع جریان شعری در تاریخ ادبیات معاصراز دهه چهل به بعد شکل گرفت ودردهه 50 گسترش پیدا کرد در این جریان ازلحاظ شعری شاعران همان سلوکی را که با جهان داشتند را منعکس می کنند و این می تواند حدیث نفس ویک نوع اشراق باشد.
این منتقد تصریح کرد:مهم ترین اتفاقی که در شعرعصر انقلاب می افتد این است که حرکت دربنیانهای اجتماعی وحرفهای شاعران در این دورهها تنها حدیث نفس نبود وسخن دلها بود وهمین باعث شد توجه فرمی به توجه به معنا درشعربعد ازانقلاب تبدیل شود.زیرا در مرحله نهضت بودن جامعه ملتهب است.
وی در ادامه به تاثیر جنگ تحمیلی به ادبیات اشاره کرد و یادآورشد: با شروع جنگ تحمیلی شعربه مفهوم واقعی به شعرمعنا گرا وبه شدت پیام رسان تبدیل شد وظیفه رسانگی خود را دوباره بر عهده گرفت این رسانه شدن یکی ازمهم ترین ویژگی شعر انقلاب شد و در سالهای بعد که جامعه وضعیت تثبیت شده بیشتری پیدا کرد دوباره شعربه سمت رویکرد شکلی و فرمی حرکت کرد.
وی در پایان تصریح کرد: در این زمینه می توان قله های شعرانقلاب را که در شکل گیری وتداوم چنین جریانهای نقش داشتند به دوگروه متقدمین یعنی کسانی که سنی ازآنها گذشته مانند مرحوم طاهره صفارزاده وعلی معلم دامغانی و گروه جوان ترها یعنی افرادی که با انقلاب معرفی شدند و موتورمحرکه انقلاب را به راه انداختند چون سید حسن حسینی و سلمان هراتی و قیصرامین پور اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما